Postingan

Menampilkan postingan dari September, 2017

Koko Thole: Wonogiri

Wanci wengi katon sepi lan asri
Pinucap syukur marang kang luhur
Tlatah kidul gajah mungkur
Kuto telo, WonogiriAku kelair ono sajeronè
Kanti restu lanpaa lilaè
Sineng kuyung gunung gandul
Cinipratan banyu segara kidul Aku balik Wonogiri
Mugo dadi tombo kangenè ati
Aku sungkem Wonogiri
Mugo ayem lan gelem ngentèni Okeh poro tamtomo lan palembat neng projo
lewih rasis soko kuto Wonogiri
Okeh cerito dirandi gawe kangen nang ati
Kuto jamu, kuto sukses Wonogiri

Koko Thole: Jaman Edan

Eeee jaman edan
Lanang wadon ulahé ora karuan
Sing wadon koyo cah lanang
Sing cah lanang tingkahé koyo perawan Eee'eee jaman edan
Lanang wadon soyo ugal - ugalan
Sing cah wadon podo tatoan
Sing cah lanang podo anting - antingan Edan...Pancen edan
Opo ndunyo iki wis rusak tenan
Edan...Pancen edan
Opo kabeh do bingung
Kok banjur podo gemblung
Kabeh edan soyo edan - edanan

Koko Thole: Jakarta

Ngené iki urip ing kutho gedhe
Gole pangan cukup kanggo urip dewek
Syukur - syukur ono siso dicelengi
Mikir duit awak lali diopeni Opo meneh nganti ninggal anak bojo
Kroso kangen nanging ra iso mulih
Golet kerjo nyilih duité kancané
Nadyan mumet pie engko mbalekakéJakarta
Kok koyo ngene kejemé
Jakarta
Ra koyo sing tak impeké
Jakarta
Golet pangan do rebutan
Jakarta
Wis ra kenal seduluranOno ngumah sentong kosong gelundangan
Turu ngleker selonjoron ra ono sing nglarang
Neng jakarta okeh sing ono emperan
Cokot lemud turuné desel - deselan

Koko Thole: Kupat Janur Klopo

Yu..yu..yu..mbak ayu...
Sopo toh jeneng mu
Aku pengin kenalan
Nadyan setitik esemmu
Iso nentremké atiku
Sing lagi poyang payingan Kawitané plarak plirik mripaté
Gawe ati lego
Nadyan aku kalah ndisi kenalé
Ora dadi opo Kupat Janur Klopo
Ora kuat ndo atiku yen ko godo
Balik lali jiwo
Angger gelem gari ngenteni opo Tir podo irengé de
Mbien ngesir mas pie carané
Tir podo irengé ndo
Yen wis ngesir mas
Dolan meng umahéGodong podo ijoné
Yo tak boyong tak mope aké
Randu cak putih - putih
Aku manut syarat - syaraté

Koko Thole: Jago Kluruk

Jago - jago kluruk
Ono ing wayah - wayah wengi
Jare - jare si mbah
Ono perawan lagi - lagi lali Lali gelung lali kendit lan bapie
Gunong kuming mergo ditinggal pacaréJago - jago kluruk
Ono - ono ing wayah sore
Dadhi - dahi perawan
Ojo seneng nglayab - nglayab dewek
Gampang katut mergo ati wis kepincut
Usanané jiwo rogo dadi mawut Dadhi perawan ojo seneng metu wengi
Opo meneh nongkrong ning pangonan sepi
Yen kadhemen banjur lali dalan balik
Usanané mengko banjur keton mburi Jago - jago kluruk
Ono ing tengah oro - oro
Jare - jare si mbah lewih becik kang tansah waspodo Kang prasojo ora usah neko - neko
Mbesuk mesti enthuk griyo kang utomo

Koko Thole: Dudho Kasmaran

Pancen apek urip dadi dudho
Roso sepi opo maneh wayah wengi
Tanpo konco kanggo pandum roso
Tanpo kandi kanggo among rogo Ning saiki wis tak temo aké
Puspo mlati nyoto sulistio ing warni
Dadi tombo brantané ngatiku
Ngusadani asmarané gangu Mugo - mugo ing tresno kapindo
Tresno lingsir anu okeh roso asih
Wis tak gagas sajeroné wardoyo
Pie wae duh nyi mas
Aku tresno Eh...yo...e
Ono kebo diengon sawah
Eh...yo...e
Ono dudo lagi susah
Eh...yo...e
Ono kebo mangan pandang
Eh...yo...e
Ono dudo lagi kasmaran

Koko Thole: Prasetya

Yai, aku njaluk pawojo
Aku arep makaryo lunggo menyang kuto
Supoyo uripé awaké dewek iso tambah raharjo
Mung niku aku titip atiku Kang mas sing ati - ati
Ojo nganti lali yen neng kene esih ono ati sing ngenteni
Mung elingku ojo nganti kang mas lali balik Prasetyaku mareng seliramu
Aduh Yai kanti larané ati
Nadyan adoh papan tumuru
Tansah tak jago sajeroné atiku Senadyan to dipondong Rojo
Senadyan to dilamar Dewo
Ra bakal tak lilaké tali asmoro
Nadyan namong salung ritmo Prasetya kudu ka kang mas
Nganti tumakané tiwas
Prasetya kudu kusumo
Nganti tumeko praloyo Nadyan to dipondong Rojo
Ndayan to dilamar Dewo
Ra pedot tali nang tresno

Koko Thole: Murwakala

Gonjang - ganjing ing bawono
Gemeteré ngalam dunyo
Geger titah ngarcopodo
Mergo amuk betoro kolo Ayuh enggal diruwatno
Kabeh sing ngundang memolo
Ayuh enggal disucekno supoyo resik jiwo lan rogo Weeelah dalah....
Bumi bengkah jurang kruah
Kolo murko bisa gawe bubrahWeeelah dalah....
Geni panas campur upas
Kolo murko biso gawe tiwas Weeelah dalah....
Buto bubrah gawe kerdah
Kolo murko ayo dadi gusah
(Ndang elinggo konco ndang tobato konco )
Mumpung wektu iki esih ono
(ndang elinggo konco ndangtobato konco)
Ayuh podo ngudi laku utomo

Koko Thole: Uro - uro

Anglel ono pikir mareng uro - oro
Munggé konco sumiliré maruto
Ngadi roso nyawang opo sing neng dunyo
Kang mesti ono sing gawe opo kang ono Rino wengi tansah mikir kang diudi
Mikir suwargo kang wis mesti dumadi
Ngati - ngati nentremaké pikir lan ati
Tansah eling marang Gusti kang sawiji Uro - uro ngudhi roso ngayuh swargo
Bondo dunyo iku mung sagermo
Tanpo kulo ngayuh mung ono ing dunyo
Tanpo roso percoyo nang jero dodo

Koko Thole: Warteg

Tamuné sing akeh kulino
Pancen yo katon tido - tido
Nanging papané resik tumoto
Sing ngaldeni mas wong prasojo Warung Tegal pinggiran dalan
Pancen penak kanggo ngaso mangan
Duit cupet ora usah mumet
Esih iso mangan nganti wareg Warung Tegal pinggiran dalan
Ora kalah karo restoran
Warung Tegal warung bahari
Pancen murah pancen maregi Warteg... Warteg...
Enyongé wareg
Warteg... Warteg...
Ati Ora judeg
Warteg... Warteg
Enyongé wareg
Warteg...  Warteg...
Regané ora nekek Warung Tegal pinggiran dalan
Ora kalah karo restoran
Warung Tegal warung bahari
Mulo konco ojo nganti lali

Koko Thole: Pratandha

Yen embun wis ra gelem tumibo
Iku prathondo ono?
Sorot suryo sumelet ing rogo
Iku prathondo opo? Sunan rembulan katutup mego
Iku prathondo opo?
Ngakoso sepi tanpo kartiko
Iku prathondo opo?Okeh anak nangis takon bopo
Okeh biyung lali lamun do putro
Sing wis makmur lali meng leluhur
Podo adi adigang adiguno Do elinggo yen uwis okeh pratondho
Yen wis cedhak tekan akhiré ndunyo

Koko Thole: Pithutur

Runggokno pithutur iki
Tetembangan kidung wayah wengi
Isiné kaweruh piwulang kang edi
Kanggo ngayuh tentrem kang urip iki Mbesuk yen siro dewoso
Ngudio oler laku kang utomo
Ngati - ngati manut dawuhé wong tuo
Migunani tumpra bongso lan negoro Tetembangan wayah wengi
Rengeng - rengeng ngedohké bebeteng
Tetembangan wayah wengi
Uro - uro ngedohké memolo Tetembangan wayah wengi
Nuntun ati ojo nganti lali
Tetembangan wayah wengi
Isiné pithutur tungo ati

Koko Thole: Tobato

Ayuh poro konco, ayo co
Yo podo ngudio
Ngudi marang kabecikan
Kabecikan dunyo laku kang utomo
Kanggo ngayuh nang suwargo Ojo nganti leno ngumebyaré dunyo
Urip iku mung sepisan
Ojo ngawe ontrang mreng satengah lian
Ngrusak katentreman Koe ojo gelo
Umur tambah tuo neng ati soyo nelongso
Opo ora kroso mbesuk bakal teko piwalesé sing kuoso
Ndang tobato mumpung wektu esih ono
Mumpung durung nyowo oncang soko rogo Ayuh co ndang tobato
Ayuh co ngayuh swargo
Ayuh co ndang tobato
Ayuh co ndang tobato

Koko Thole: Eling - eling

Eling - eling ayuh podo eling
Soko turu kang suwe
Kudang ane impe
Sing marahi lali, lali marang Gusti
Kang murben dumadi Eling - eling ayuh podo eling
Mring dosané dewek cilik tekan gedhe
Kabeh lelakoné kang tansah gumedé marang sopo wae Koyo ya'o ya'o wae
Koyo urip selawasé
Koyo ya'o ya'o wae
Ora eling ning mburiné Kabeh mesti balik mring Gusti
Olo becik iku wis pinesti

Koko Thole: Kali Urang

Aku tansah kelingan naliko barengan
Gandeng tangan neng lereng kali urang Tak bisa ku lupakan sebuah kenangan
Kali urang dadi seksiné katresnan
Yen eling seliramu eling janji mu
Mbien koe kondo cinta padaku Kali urang atiku tansah kelingan
Kali urang cinta mu selalu terbayang
Kali urang mbien koe nangih janji
Kali urang aku ora bakal lali

Koko Thole: Jaran Goyang

Jaran goyang
Goyangé goyang asmoro
Asmoro... Asmoro bronto
Muyung nandang roso tresno Jaran goyang
Goyangé goyang katresnan
Katresnan marang sirsiran
Ati bingung kalah kelingan Lah kae jarané teko
Ngirim duto lanang lowo
Mugo yai kerso nompo Lah kae jarané teko
Ngirim tombo loro lopo
Mugo dadi wong husodo Welah... Jarané goyang (enggal bukakna lawang)
Welah... Jarané teko (enggal gelarna kloso)

Koko Thole: Pring Gapuk

Pring gapuk mentul pucuk
Kolojengking ngentup bathuk
Cekot - cekot yen ra kepethuk Pring gapuk ditaleni
Tiwas nyanding ora matuk
Gawe lara atiOra ngiro yen banjur ngené dadiné
Ati loro aku ko angger sepele Pring gapuk ra keno digawe ilir
Najan olo lakuné kudu dipikir Pring gapuk ra keno digawe sijen
Timbang loro lewih becik urip ijen Pring gapuk mentul pucuk
Diteruské soyo remuk Pring gapuk mentul bongkot
Diteruské soyo abot

Koko Thole: Gandrung

Syalalala...ha'e ha'e 3XAku tansah eling marang seliramu
Wis suwe ora tau ketemu
Opo ora kroso sajeroning atimu
Saben dino tak enteni awakmuOpo uwis lali koe marang aku
Aku tansah kepengen ketemu
Opo to salahku opo to dosaku
Ora ono kabar soko awakmuKembang randu ndo...arané kawuk
Ora tau ketemu atiku remuk
Kembang melati dironce - ronce
Alu wong mati ra entok koeKelingan esemmu sing pait madu
Nambaih kangené ngatiku
Rambut ngembang bakung
Irungmu ombak banyu
Aku gandrung ora iso turu

Bike Camp Karapyak II

Gambar
Episode kedua ini saya ingin menceritakan kegiatan di bike camping Karapyak akhir pekan lalu (9/9/17) sampai akhir sebuah perjalanan. Semoga terhibur. Di bibir pantai membuat segala sesuatu menyenangkan dan menggairahkan seseorang tak terkecuali kami yang baru tiba di pantai. Menikmati senja tanpa mentari membuat gairah melesu karena kehilangan momen tapi ada yang unik yang ku temukan untuk mengganti lose moment ini, sampah kondom dan tissu mejik untuk orang dewasa yang tersebar di bibir pantai.  Sesuatu yang menggelitik bagi kami yang bujang!!! Sempat mikir berapa orang yang main "kuda lumping" di sini?!  Jumlahnya lebih dari 10 plastik sutra dan beberapa si tisu mejik!!! Jadi pengen merasakan sebenarnya tapi apa daya belum ada kelegalan untuk melakukanya.
Baiklah saya tinggalkan sutra - sutra itu, kini kembali ke kegiatan bike camping. Usai istirahat beberapa puluh menit kami dihadang oleh makanan yang lezat yang disediakan oleh panitia. Uang iuran Rp 30.000 bagi setiap p…

Hari Sakral Untuk Ibadah Bagi Islam Jawa

Mungkin banyak yang tidak tahu atau tidak paham tentang budaya Islam Jawa yang banyak diasosikan sebagai sesuatu yang terlarang oleh hukum agama namun semua itu telah terjadi karena peleburan dinamis sejak awal masuknya islam dan sampai sekarang ini, tidak menyalahkan para penyebar agama islam terdahulu karena keadaan Islam Jawa yang disebut menyimpang dari ajaran sesungguhnya sekarang ini.  Patut berbangga karena soft touch dalam pengajaran islam kepada nenek moyang kita yang mungkin bebal dan masih beriman kuat dalam agama Hindu maupun Budha.  Saking kuatnya para missionaries islam atau para wali ini menyebarkan dengan pendekatan lembut yang merasuk ke dalam ajaran agama asal penduduk dan budaya asal penduduk setempat. Jadi wajar saja ketika mendengar suara lantunan ayat suci alquran dengan lagam atau nada jawa kuno seperti lagam pembacaan tripitaka atau kitab agama Hindu, selain itu juga tampak berbagai macam hasil akulturasi budaya dengan tujuan pendekatan islam ke penduduk Jawa y…

Istilah Sing Jarang Dienggo I

Teplék = Sandal/Srandal
Sentong = Kamar
Pedhangan = Dapur
Mbale/Bale = Ruang Tamu
Keblek = Motor/Sepeda Motor
Ani - ani = Peso go panen pari
Palang Dada = Lawang kang bahan kayu nduwuré ana tempat kosong
Gledeg = tempat nyimpen pari nang njero umah bentuké kotak nek ora persegi
Lumbung = tempat nyimpen pari tapi nang njaba umah
Blukang = Kayu bakar sekang plapah glugu
Cumplung = Kelapa sing esih enom tiba lan dadi garing
Klari = Godong kelapa sing wis garing
Blarak = Godong kelapa sing esih ijo
Janur = Godong kelapa sing esih kuning
Batok = Tempurung kelapa
Tepes = Kulit serat kelapa
Ngantong = Madang nang umahé wong lia
Kopet = Sisa tai atawa kotoran sing rung bersih
Sengkang = Tempat atawa citakan gula sekang irisan pring
Pongkor = Tempat nyimpen lahang atawa badeg sekang wit kelapa atawa wit aren
Etok - etok = Sendok go nyolek - nyolek atawa ngeratani pas gawe gula
Repek = Ngoleti kayu bakar
Suluh = Kayu bakar Dingklik = Tempat jegong cilik  Jengkok = Tempat jegong…

Bike Camp Karapyak I

Gambar
Kalau boleh dikatakan prestasi itu bukan panggilan yang tepat karena ini merupakan kegiatan biasa yang bisa berarti dalam setiap kehidupan seseorang. Setiap kegiatan yang berkesan dan mempunyai rekor tersendiri adalah prestasi dalam setiap sejarah kehidupanya. Begitupun dengan saya yang menganggap bike camp ke Pantai Karapyak sebagai sebuah pencapaian yang luar biasa yang tidak semua orang bisa melakukannya. Jarak yang memang lumayan jauh sekitar 70 Km dari rumah saya di Banjar membuat sebagian orang enggan untuk bersepeda dengan jarak yang begitu jauh. Karena alasan itulah pencapaian ini saya anggap suatu prestasi kehidupan! 
Bike Camp pantai Karapyak sebelumnya tidak ada rencana namun karena undangan atau ajakan dari sahabat goes dari Banjarsari; Rifyal. Akhirnya saya menyetujui karena bike camp adalah hal yang belum pernah saya lakukan sebelumnya. Sebuah tantangan bagi saya yang baru pertama mengikutinya, sempat bimbang karena logistik apa yang mesti dibawa ke sana namun semua berj…

Kawasen Kali Kedua

Gambar
Turut mempopulerkan tempat indah adalah sesuatu yang wajar dan mungkin bisa berdampak pada perekonomian setempat. Itulah beberapa keuntungan yang dilihat dalam pandangan positif namun ada saja dari hal tersebut membawa pandangan yang berbeda terutama untuk kelestarian alam dan moralitas seorang manusia.  Itu adalah sesuatu yang mutlak terjadi dalam sebuah kehidupan di dunia ini. Ya semoga saja saya membawa dampak yang indah dalam mempopulerkan wilayah Kawasen ini.
Terlepas dari minggu - minggu yang penat nan gersang di bulan kemarau membuat kulit menjadi kering dan kusam karena paparan sinar mentari yang sangat menyengat. Rasa kering dalam lapisan kulit memerintahkan otak untuk membuat sebuah rencana fantastis di Kawasen yang terkenal akan sejuk dan jernihnya mata air yang mengalir.  Sebagian orang Banjarsari mengatakan bahwa Kawasen adalah suatu tempat yang dianugerahi keindahan yang paling indah. Dan semua orang pun menyetujui perkataan tersebut. Tak dipungkiri lagi keindahan Kawa…

Apa Yang Ingin Kamu Sampaikan Sebelum Meninggal?

Gambar
Pertanyaan aneh ini terlintas begitu saja di benak saya,  bukan berarti saya ingin bunuh diri hanya saja saya pasti akan mengalaminya dalam waktu yang tidak terlalu lama. Kematian bagi saya bukanlah hal yang menakutkan atau yang perlu dihindari, saya percaya kematian adalah awal kehidupan baru yang Tuhan rencanakan untuk semua insan.  Namun yang lebih penting dari semua itu adalah bagaimana kita mewarisi kebaikan untuk orang yang ditinggalkan, citra positif atau negatif dari kalangan manusia adalah yang subjective setiap orang mempunyai hak untuk berbicara jelek atau buruk akan diri kita namun diharapkan citra positif yang terpancar dari diri kita selama menjalani kehidupan di dunia.
Episode kehidupan manusia yang begitu singkat untuk dijalani membuat saya terfikir akan pertanyaan tentang pesan yang ingin disampaikan sebelum pindah ke alam lainnya. Baiklah mengenai pertanyaan tersebut, saya ingin sampaikan pesan saya jikalau saya sudah meninggal:
1. Dimana pun saya meninggal di lau…

Radio Thailand World Service

Gambar
Background History
On June 24, 1932 the administrative system of Thailand was changed from absolute monarchy to one constitutional. The adoption of Western form democracy came peacefully with only a mild resistance. However, the people in general still had the faintest idea of this new form of the national administrative.
Therefore, the public relations department (PRD) was set up on May 3rd, 1933 to carry out the task informing the people on parliamentary democracy. It was then a small bureau under prime minister office with the mandate to educate the people on democratic form of government and publicize activities of the government and government agencies.
Five years later the PRD took control of radio broadcasting from the post and telegram department which had been responsible for allocating frequencies until the office of the national broadcasting and telecommunications commission has been set up in 2010 and bearing thus responsibility ever since. The HSPJ radio station, the …

Puji - Pujian Bar Sembahyang Isya

Allohuma soli ala Muhammad
Ya rabbi soli ala hi wassalim
Allohuma soli ala Muhammad
Rosulillah Muhammad ya dalzalah
Li wa likro dinil islam

Puji - Pujian Bar Sembahyang Magrib

Allohuma so li ala Muhammad
Ya Rabbi so li ala hi wa Salim
Allohuma so li ala Muhammad
Rosillah ya dalzalah li wa likrom dinnil Islam
Warju ala hu rizkon halalan toyibanBismillahirohman nirohim
Salam mungkaulam mir robi rohim 3x
Alloh huma dzakirni min huma nasitu
Wa alimi hujata wa ana anahar
Wa huda ya robal alamin
Asyadu ala ilahailallah wa asyadu ana Muhammad dorosullulohKelalen maning!!!!!!

Suket Ketiga

Gambar
Ketiga karo musim udan memang nduwéni alam lan suasana sing beda utamané karo keanaan wit - witan nang sawah. Sawah sing biasané akeh banyuné pas musim udan saiki garing/mletak, kerna ra ana udan atawa banyu sing mili. Wiji sing kegawa nang banyu ndadi wit - wit liar khas musim ketiga. Wit apa bae sing khas sekang musim ketiga utamané sing nang sawah??
1. Awon - awon
Wit suket memang khas pisan mentuné nang musim ketiga.  Ciri Awon - awon yague godong sing warna abu, duwuré ra nganti tekan 50cm, tapi nek musim ketiga dawa bisa tekan semeteran. Wit suket gie ra ana cucuk atawa eri, ora langu uga. Biasané suket gie go empan jangkrik. 2. Suket Puter  Mbuh salah mbuh bener jenengané asliné. Nang aku tek sebut wae suket puter kerna suket gie jan kaya puter atawa nggulung. Ciri khas kang suket gie yague mandan langu. 

3. Suket Tomat - tomatan  Nengapa disebut tomat - tomatan?  kerna godhongé mirip kaya godong tomat. Nduwéni kembang warna kuning. 
4. Suket Abang  Suket warna abang gie me…

Selametan Wit Gandul Ngurubuhi Umah

Gambar
Wong Jawa memang ana - ana wae.  Apa bae bisa dislameti mungkin kerna saking tresnané aring Gusti dadi tiap ana apa - apa dislameti langsung.  Saiki sing nang aku tek bahas yague soal selametan kerna rubuhé wit gandul atawa kates. Nengapa nek wit gandul rubuh meng umah kudu dislameti?  Nah gue sing dadi bahasané engko ya. Monggo paragraf nang nginggsor diwaca wae.
Aku rung nemukna alasan wong Jawa nyalmeti umahé nek kerubuhan wit gandul, tapi aku kur ngerti yen Wit gandul sing ngrubuhi umah kui mesti dislameti mbuh karo among - among atawa gawe selametan nang langgar.  Nek jaman mbien sih diitung ana pira gandul sing ana nang wit gue berarti kudu gawe selametan saakehé gandul nang wit.  Misalé wit gandul sing rubuh gue woh 10 gandul berarti kudu gawe tumpeng ping sepuluh kali.
Siki jaman wis geser dadi wong kadang esih percaya tapi ana juga sing ra percaya tapi akeh - akehé esih percaya yen ana wit gandul rubuh meng umah kudu dislameti. Tapi siki kur dislameti sepisan tok ra mesti …

Mbakar Welirang

Tradisi - tradisi Jawa memang esih akeh dilakoni nang wong Kubangpari tapi akeh uga sing ditinggalna. Mbuh apa faktor - faktor sing nyebabna tradisi gue ilang tapi moga - moga tradisi sing esih ana tetep dilestarikna tekan nduwéni turunan ke pitu atawa lewih. Amin.
Tradisi sing esih ana yague mbakar welirang. Mbakar welirang gie khusus go wong sing nduwéni bayi. Mbakar welirang dimimiti pas bayi nembe lair tekan 40 dina.  Biasané dibakar pas arep magrib, posisi mbakaré pas nang edhek sentong si jabang bayi.  Welirang dibakar nganggo tepes biasané. Tepes garing disogi klari atawa disiram bensin langsung dibakar.
Tujuan mbakar welirang rung ana kejelasan alasané tapi nek jereku ya go ngusir lemud kerna lemud ra bakal teka kerna mambu welirang. Mungkin ana alasan lianné terutama alasan mistik biasané ana. Tapi ya embuh.
Mugia esih lestari.