Panganan gue ora bisa dipisahna kang menungsa soalé nek bener - bener dipisahna ora mungkin menungsa bisa urip lan bisa dadhi akeh. Memang panganan gue bener - bener penting go gawe energi, zat pembangun lan pemelihara awak. Sakabeh zat ana nang panganan misalé bae kaya karbohidrat, vitamin, protein, gajih, lan zat mineral lainné sakabeh zat gue nduwéni mangfaat dewek - dewek go awak.
Ora akeh omong yuh sebutna panganan sing memang langka gue....
1. Uwi (sejenis umbi)
2. Ganyong (sejenis umbi)
3. Gaplek (budin)
4. Gadung (umbi racun)
5. Cethil
6. Awug (sengkulun)
7. Mimis
8. Glendo
9. Monggo diterusna sing esih inget panganan - panganan sing wis langka mbanget.
1. Uwi (sejenis umbi)
2. Ganyong (sejenis umbi)
3. Gaplek (budin)
4. Gadung (umbi racun)
5. Cethil
6. Awug (sengkulun)
7. Mimis
8. Glendo
9. Monggo diterusna sing esih inget panganan - panganan sing wis langka mbanget.
Surabi endog ceplok karo oncom, salah siji inovasi panganan |
Panganan langka biasané tercipta kerna keadaan misalè bae kaya gaplek wong gmien jere langka pangan sering paceklik atawa sering dirampog nang Jepang atawa nang Landa dadhi dalan siji - sijinè kur nitori budin sing wis madan bosok terus dipepe nang nduwur umah tekan garing wis garing nembe didhang.
Lain ceritanè karo siki sing apa - apa ana arep gawe apa ya tinggal tuku atawa ngerah nang karangan kur tinggal kreatif atawa nek memang ora nduwéni kreativitas ya mending tuku nang warung atawa toko. Memang jaman gemien karo siki bedanè pol banget selain panganan klambi uga jere kur seananè thok.
Ana siji panganan sing wong kadang ora bisa mangan nek ora ilatè ora biasa mangan panganan gue, "Gadung" panganan sejenis kripik sing digawe kang umbi beracun sing memang gawenè ora instan kaya ngoreng atawa ngripik gedhang. Gawe kripik gadung akeh prosesè pertama kudu diirisi gipi (paling resiko nek ngirisi kenang pulutè soalè bisa dadhi gatel), tes diiris tinggal dipendhem nek ora dikum nang banyu khusus atawa dicampur karo awu (abu) sampe pirang dina bae sak uwisè dikum tinggal dipepe sampe bener - bener garing, tes garing nembe dikumbaih maning men racunè ilang. Rumit memang gole gawe panganan gie kur sayang mbanget reganè murah nek didhol nang pasar, melasi sing gawe wis tenaganè akeh sing mentu reganè ora sepira.
Ana manis sing jenengané Glendo alias ampas kang gawe lenga (minyak) kang kelapa sing gawenè suwe tapi memang nek jere ilat ku babarblas ora enak. Siki kur bisa ngarepna anak turunanè dewek bisa ngrasakna panganan sing diwarisna nang leluhur gue aja sampe panganan sing mambu Eropah mblatak nang endi ora.
Komentar