Sambel Bima sing Seger Buger

Tiap daerah memang nduweni karakter dewek - dewek ora ketang wong Bima sing nduweni sejarah lan cita rasa sing luar biasa mak nyos... Kur sing ditangisi kang panganan khas daerah Bima ora nduweni promosi sing apik kang pemerintah atawa kang wong Bima dewek dadi ra seterkenal panganan kang Jawa, Minang atawa Manado. 

Pertama madang karo sambel khas Bima rasanè seger buger kaya madang karo lalaban sing seger utamanè kerna ana jeruk purut atawa jeruk nipis sing diiris tipis karo kulité. Penasaran kan? Yo wis engko tek wai resepé. 

Sambel khas Bima
Jeruk purut atawa jeruk nipis salah siji komposisi sing fardu kifayah go wong Bima tiap masakan biasanè ana jeruké. Pencen sih ya mambu jeruk nipis atawa jeruk purut nambah rasa seger. Contohé bae Enyong nginum es degan pinggir masjid agung kota Bima ya di campur irisan jeruk jan apa - apa karo jeruk terus. Tapi memang beda rasanè antara es degan biasa karo sing disogi jeruk. Kapan - kapanlah gawe es degan karo irisan jeruk. 

Jan omonganku wis adoh tekan es degan segala ya..saking girang aring kuliner Bima dadi ngalor - ngidul ora genah alias ora fokus aring sambel hehehe. Mbalek maning aring sambel jeruk Enyong nang kene arep aweh resep sing diwai kang Bu Bams (tangga kosan nang Bima).
Gawe sambel khas Bima ra akeh tetek bengek kaya sambel liannè kur cukup karo :
1. Uyah secukupé
2. Irisan jeruk purut atawa jeruk nipis (utamakan jeruk sing esih mandan enom
3. Vitsin alias pecin (nek gelem)
4. Bawang putih atawa abang diiris tipis (nek gelem)
5. Lombok secukupé
Cara gawe gampang mbanget kur uyah, karo lombok diuleg sampe alus. Uleg jeruk nipis aja sampe remuk. Campuran irisan bawang putih karo bawang merah. Jan ringkas tur penak banget ngawe sambel khas Bima. Monggo wae digawe nang pedhangané dewek - dewek.

Bima 15 Oktober 2016
14:08 WITA

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kata Serapan Bahasa Portugis dalam Bahasa Indonesia

KAWERUH BASA: Peribahasa lan Saloka Jawa #27

KAWERUH BASA: Peribahasa lan Saloka Jawa #29